Senin, 04 November 2019

Recipe: Appetizing Sambal Tempe Teri Kemangi (Tempe Anchovy Basil Chili Sauce)

Sambal Tempe Teri Kemangi (Tempe Anchovy Basil Chili Sauce). Sambal is an Indonesian chili sauce or paste typically made from a mixture of a variety of chili peppers with secondary ingredients such as shrimp paste, garlic, ginger, shallot, scallion, palm sugar. Sajian tempe goreng memang paling cocok jika disandingkan dengan sambal. Yuk coba resep Tempe Tepung Sambal Kemangi!

Sambal Tempe Teri Kemangi (Tempe Anchovy Basil Chili Sauce) Tambahkan teri, kemangi, dan kelapa parut. Ulek perlahan hingga seluruh bahan tersalut sambal. Siapkan bumbu yang akan di haluskan (bawang merah. You can have Sambal Tempe Teri Kemangi (Tempe Anchovy Basil Chili Sauce) using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Sambal Tempe Teri Kemangi (Tempe Anchovy Basil Chili Sauce)

  1. You need 250 ml of vegetable oil for frying the tempe and anchovies.
  2. Prepare 300 gr of tempe.
  3. You need 50 gr of anchovies, soak in warm water for a while, strain.
  4. Prepare leaves of some Thai basil.
  5. You need 1/2 tsp of salt or to taste.
  6. You need of Chili sauce ingredients:.
  7. It's 12 of red chili peppers.
  8. Prepare 6 of Thai bird eyes chili peppers.
  9. Prepare 8 cloves of shallots.
  10. It's 4 cloves of garlic.
  11. It's 1 tsp of Indonesian shrimp paste.

Irisan tempe direndam dalam bumbu Royco Kaldu Ayam, bawang putih, kecap, dan merica. Yuk intip resepnya di bawah ini dan coba buat di rumah sekarang. Kering tempe ini bisa dibuat dalam jumlah banyak dan disimpan di toples. Bisa jadi persediaan kalau Anda telat memasak sahur, Anda sudah punya lauk yang enak dan bisa langsung disantap dengan nasi.

Sambal Tempe Teri Kemangi (Tempe Anchovy Basil Chili Sauce) step by step

  1. Cut tempe into small squares..
  2. Heat the vegetable oil over medium high heat. Fry tempe until cooked and golden brown. Remove from the heat..
  3. Using a mortar and pestle, roughly pound the fried tempe. Set aside..
  4. In the same frying pan, fry anchovies until cooked. Remove from the heat. Set aside..
  5. In the same frying pan. Leave 2 Tbsp vegetable oil. Sauté chili sauce ingredients until fragrant. Remove from the heat..
  6. With a mortar and pestle, ground the chili sauce ingredients. Add salt, fried anchovies, tempe, and Thai basil leaves. Mix well..
  7. Serve immediately with warm steamed rice. Yum! 😋.

Sambal tempe yang sangat sedap dan mudah dibuat. Kelezatan tempe memang tidak ada duanya, rasanya yang unik dan juga flexible untuk diolah menjadi aneka makanan yang enak menjadikannya lauk favorit saya dan sebagian besar masyarakat kita. resep asli sambal tempe, cara membuat sambal tempe, resep sambal tempe dengan gambar, resep sambal tempe enak. Terakhir masukkan daun kemangi, masak sebentar sampai daun kemangi layu. Hidangkan segera dengan nasi panas, lauk pauk goreng dan lalapan mentah. Rasa sambal tempe ini sangat gurih dan harum khas kedelai.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar